Het lichaam

Dat ons lichaam zich dient aan te passen aan de warme temperaturen hoef ik niet te vertellen aangezien we het vooral ondervinden. Onze kinderen en grootouders hebben het hier het moeilijkst mee. Ons lichaam moet harder werken om de temperatuur op pijl te houden zodat het niet oververhit geraakt. Men gaat dan meer zweten om de afvalstoffen te verwijderen en de bloedcirculatie te verbeteren. Ons hart (vuur element in de 5 elementen theorie) gaat sneller kloppen. Indien dit element vuur niet in balans is kunnen we van een vreugde toestand naar opwinding, irritatie en zenuwachtigheid overgaan. Bij mensen die zover geraken zien we de eerste signalen op hun aangezicht waar rode zones vlekken soms zichtbaar zijn wanneer het veel voorkomt. Men praat dan heel snel en heel veel. Soms krijg je er geen woord tussen in de communicatie en is het een één richting gesprek. Gedurende een Shiatsu behandeling kunnen we de volgende 4 meridianen van het vuur element observeren, stimuleren of indien nodig kalmeren met bepaalde acupunctuur punten. Het hart, dunne darm, 3 voudige verwarmer (die de temperatuur regelt in ons lichaam) en de hartbeschermer zijn de meridianen. Na een behandeling voelt men zich rustiger en emotioneel meer in balans.

Observatie van jouw gedachten

De gedachten gaan bij deze warme momenten soms in een molen van negatieve ondervindingen. En deze negatieve gedachten hebben een impact op ons welzijn en lichaam. We gaan ons anders gedragen, we zijn prikkelbaarder en gaan klagen. Observeer die steeds terugkerende gedachten en laat los.

We kunnen van de mind naar het lichaam gaan en daar onze focus houden. Bewustwording van het ritme, bewustwording van de ademhaling, bewustwording van de warmte in het lichaam.

Hieronder een oefening die je kan toepassen om tot rust te komen bij warme temperaturen.

Zit ergens rustig neer in een comfortabele positie en adem zachtjes in via de neus. Breng de ingeademende lucht naar je onderbuik en adem uit via de mond. Doe dit langzaam en volg je inademing van het begin tot het einde, daarna volg je de uitademing van het begin tot het einde. Je focus blijft steeds bij de ademhaling. Indien dit moeilijk is adem dan eerst uit via de mond en automatisch gaat je lichaam snakken om terug in te ademen en doe dit dan via de neus. Na een paar keer diep kan je je lichaam toestand voelen veranderen, kalmeren. Blijf je ogen sluiten en voel je lichaam, blijf daar helemaal aanwezig en observeer. Voel de temperatuur in je lichaam, op je huid. Blaas de spanning en emotie uit je lichaam.

Tijdens deze meditatie kan je je duimvinger drukken op een kalmeringspunt. Dit punt is hartbeschermer meridiaan punt 6, zo’n 5 à 10 minuten langs elke kant en voel wat dit met jou doet. Het is een poort naar de innerlijke wereld. Het gaat je toestand verzachten.

Vergeet bij dit weer niet voldoende vocht op te nemen ! Raadpleeg op tijd een arts bij uitdroging verschijnselen, kortademigheid.

Zomerse groeten

Daniel Van Nerom – Shiatsu therapist

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s