De Meridianen

Het begrip meridiaan vindt zijn toepassing in acupunctuur en acupressuur. Meridianen zijn energiebanen die in ons lichaam circuleren. Op de meridianen liggen energiepunten die we tsubo’s noemen en waar ronddraaiende elektromagnetische energie zich verzamelt. Een tsubo kan vergeleken worden met een vulkaan waardoor de energie vanuit de diepe aardkern naar de oppervlakte komt. Op deze punten is de energie dus bijzonder actief en het is ook dat we gaan behandelen met onze duimen in Shiatsu of met naalden in acupunctuur. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de meridianen verbonden zijn met onze organen. In de oosterse geneeskunde wordt energie Ki, Chi of Qi genoemd en vertaald door levenskracht. De levensenergie stroomt door de meridianen. De energiebanen of Jing Mai die transporteren, lopen in eerste instantie onder de oppervlakte van het lichaam en vormen energetische verbindingen met diepere lagen, als een soort los web dat steeds fijner wordt.

Welke zijn nu de 12 klassieke meridianen  

1. Longmeridiaan
2. Dikkedarmmeridiaan
3. Dunnedarmmeridiaan
4. Maagmeridiaan
5. Miltmeridiaan
6. Hartmeridiaan
7. Blaasmeridiaan
8. Niermeridiaan
9. Pericardiummeridiaan
10. Drievoudige verwarmermeridiaan
11. Galblaasmeridiaan
12. Levermeridiaan

Tekening van de Maagmeridiaan

Naast de klassieke meridianen hebben we ook de bijzondere kanalen. Dit zijn Du Mai, Ren Mai, Dai Mai, Chong Mai, Yin chiao, Yang chiao, Yin wei en Yang wei vaten. Deze belangrijke vaten vormen de structuur van het energienetwerk en voeden de 12 klassieke meridianen.

De stroming van meridianen

Stroming van energie gaat via het lichaam door Yin en Yang meridianen. Opwaartse energie zijn Yin meridianen en neerwaartse energie Yang meridianen. Meridianen die van de hemel starten aan de handen en die van de aarde starten aan de voeten. De man staat in het midden van beide stromingen en is een geleider van energie tussen hemel en aarde. Deze beide energieën komen in contact in elkaar op één centraal punt dat we de Kikai acupressuur punt noemen in Shaitsu. Dit punt is te vinden op 2,5 cun (1 cun = breedte van de duim van de persoon) onder de navelstreng. We noemen dit punt ook de oceaan van Ki, energie.

In een meridiaan kan er een teveel aan energie zijn, te weinig of een stagnatie.

Een storing van een meridiaan

Als in een orgaan of systeem zich een onevenwichtige toestand ontwikkelt, wordt dit door aanverwante meridianen, tsubo’s en vertakkingen naar de oppervlakte gebracht. Dat kan ontstaan door pijn in lichaamsstreken die er nauw mee in verband staan, of door stijfheid, temperatuurverschillen of verkleuring van de huid. Deze symptomen, toch meestal aanzien als ongemakken, zijn signalen.

Een verstoring van een energiestroom in lichaam kan dus leiden tot energieblokkades. Blokkades kunnen optreden door fysieke, mentale, emotionele, energetische en spirituele storingen. Een verkeerde houding, niet goed ademen, een teveel aan mentale activiteit, fysieke overbelasting, trauma, emotionele steeds terugkerende buien, overdaad aan stress, niet voldoende bewegen, zich niet kunnen uitdrukken, overeten, onregelmatig en niet gevarieerd en of ongezond eten, slaapgebrek, uitzichtloos zijn en zoveel meer brengen disbalans en hebben een diep effect op ons energiestelsel, lichaam en welzijn.

Energieblokkades kunnen worden opgeheven door onder andere acupressuur en acupunctuur. In Shiatsu door verschillende manipulatie technieken gaat men energiepunten tonifiëren en kalmeren. Men gaat het energieveld beïnvloeden om het lichaam te reorganiseren waardoor evenwicht ontstaat. Al kan een Shiatsu sessie de energiebalans herstellen, indien de patiënt een bepaalde manier van leven aanhoudt, zullen blokkades terugkomen. Vandaar ook dat mensen bewuster worden van hun levensstijl, lichaam en ademhaling na een Shiatsu sessies. Je bent nooit dezelfde persoon wanneer je uit het kabinet vertrekt. Dit is dan de spirituele voorruitgang in het proces omdat je met een ontspannen lichaam ook een andere energie gaat uitstralen naar je omgeving en zo andere energievelden rondom jou gaat aantrekken.

Wanneer alles opnieuw mag stromen

Shiatsu kan een katalysator zijn voor het scheppen van een goede gezondheid.

Na een behandeling kunnen we suggesties meegeven met betrekking tot de verbetering van je welzijn. Hieronder kunnen specifieke energetische oefeningen, ademhalingstechnieken, voeding suggesties en meer gewaarwording tips meegegeven worden. 

Indien je op de hoogte wenst te blijven via email over de nieuwe artikels en evenementen van Zenit Shiatsu vul hier dan even je gegevens in.

Daniël Van Nerom – Shiatsu therapeut