Verlangens, frustraties, woede en de lever

De woede is verbonden met het gevoel van frustratie. De frustratie kan komen van onvervulde verlangens. De verlangens kunnen fysiek, psychologisch of intellectueel zijn. Een verlangen die niet vervuld geraakt kan na een tijd een innerlijke irritatie opbouwen. Een situatie die je niet kan aanvaarden zal dan een groot intern en misschien wel ook een extern conflict veroorzaken. De mind zal in dit laatste ook een belangrijke rol gaan spelen. Waarna de emotie zich daarna zal nestelen in het lichaam door spanning en energieblokkades.

Die innerlijke irritatie is een eerste stap naar woede en dan kan het naar de extremen gaan. Ofwel zal men de frustratie onderdrukken en wordt men tevens te geduldig zonder rekening te houden met je eigen verlangens ofwel gaat men de frustratie (explosief) uiten. Wanneer onze organen Lever en Galblaas in balans zijn zal men soms geduldig zijn en soms zal je je grenzen bepalen en je uitdrukken dat je met de situatie niet akkoord bent. Bij een te lange onderdrukking kan het lichaam externe symptomen gaan weergeven. Bij een te explosief karakter zien we soms een te grote verbale activiteit en bij sommige mensen ook fysiek geweld als ze geen vat krijgen op de situatie.

De Nieren die worden verstoord wanneer we te veel en langdurig angsten hebben, zo zal de Lever verstoord worden door opgekropte frustraties en woede. Dit zal eveneens de energetische banen (meridianen) blokkeren van de Lever en de meridianen van het bijhorend orgaan de Galblaas. Chronische momenten van frustraties leiden naar een toestand van woede en dit samen met depressies die elkaar gaan voeden en versterken. Daaruit kunnen eetstoornissen, migraine, duizeligheid, menstruatie problemen, hypertensie en andere symptomen voortkomen. Verstoringen in de lever kunnen ook spierproblemen en oogproblemen veroorzaken.

Wat kunnen we doen door meer bewustwording ?

Schrijf je frustraties eens op papier zodat je deze naar buiten kan brengen ?
Welke situaties verstoren jou ?
Waar kan je iets aan veranderen en waaraan niet ?
Wat voel je en waar in het lichaam ?
Ben je gewaar van een verschillend ademhalingsritme ?

Wat kan je zoal doen bij frustratie momenten en woede in je leven ?

Transformeer de energie van frustratie en woede in creativiteit
Schreeuw het eens uit in het midden van het bos
Rol eens op de grond
Doe een kussengevecht
Doe aan yoga, sport, beweging
Dans eens intuïtief met de ogen dicht
Teken en schilder
Sluit je ogen en voel in je lichaam waar je de frustratie aanvoelt
Geef de plek binnenin waar je woede voelt aandacht en adem eens langzaam in en uit naar de plek
Praat er met iemand over
Bel een hulplijn
Vermijd verdovingsmiddelen en beschadigende middelen voor het lichaam zoals alcohol, drugs, teveel suikers
Detox de lever
Eet gezond en matig
Acupunctuur met naalden, kruiden, tonganalyse, moxa
Acupressuur (shiatsu) met drukpunten, hara analyse, massage, stretchingen, diepe ontspanning, emo shiatsu, stem en vibratie 

Lever en Galblaas behoren tot het hout element in de 5 elementenleer. Het seizoen verbonden met deze organen is de lente. Wanneer je in de lente meer woede en boosheid voelt dan normaal kan het zijn dat bij jou dit element niet helemaal in balans is. Wanneer deze wel in balans is voel je in dit seizoen een boost van energie om jouw plannen waar te maken, creativiteit, opbouwende samenwerking, de kracht om goede beslissingen te kunnen nemen, een goede organisatie. 

Woede is een natuurlijke reactie en mag er zijn
Elke emotie heeft zo zijn doel
Laat je spanningen gaan
Voel je veilig
Laat los en leef

Daniel Van Nerom – Shiatsu therapeut – leraar