Insomnia betekent letterlijk “geen slaap”, mensen die een slaapstoornis hebben. Je kan weleens een periode hebben met slaapproblemen en dit betekent nog niet dat er insomnia is. Zo kan het dat je moeilijk inslaapt, weinig slaapt, vaak wakker wordt of erg vroeg wakker wordt voor een lange periode.

Insomnia verstoort wereldwijd de nachtrust van vele mensen. Die nachtrust die zo belangrijk is voor rust, recuperatie en het herstelvermogen van het lichaam.

Mensen proberen dan meestal met slaap middelen en andere verslavingen een goede nachtrust te bekomen. Velen zullen merken dat deze methodes maar tijdelijk werken en een negatieve impact hebben op ons lichaam en zijn organen. Lichamelijke en emotionele symptomen onderdrukken zal het probleem alleen maar het verleggen in tijd.

Welk is nu de oosterse visie van gezondheid over insomnia ?    

Er zijn 3 mogelijkheden van energie verstoringen op het niveau van de organen :

1. Op het niveau van de nier energie

De nieren zijn onze batterijen en wanneer de energie van de nieren verzwakt is, wanneer de Yin energie van de nier, het water element niet meer zijn rol kan spelen om het vuur onder controle te houden volgens de 5 elementenstructuur,  kunnen er problemen optreden om in te slapen. Meestal gaat dit ook gepaard met vele momenten van zenuwachtigheid in de benen. 

De nieren kunnen energetisch uitgeput worden door vele oorzaken. De grootste oorzaak van nier energie uitputting is angst en fysieke overbelasting. Ook een verkeerde voeding, teveel mentaal, stress, en een te veel aan situaties waar veel moed en doorzetting voor nodig is. Ook kan in de zomer bij te hoge temperaturen, wanneer de yang energie van een hevige zon in volle expansie de nier energie verzwakt, en hiermee ons lichaam zich dient aan te passen aan de grote temperatuur verschillen. Een exces van energie kan dan naar het hoofd stijgen en dan gaat men veel piekeren, momenten van opwinding en irritatie kunnen dan ook optreden.

2.Een blokkade ter hoogte van de middelste verwarmer – de voeding en spijsvertering zone

Emotie, stress en veranderingen privé en professioneel zijn hier de grootste oorzaken. Ook wanneer we regelmatig teveel eten en eveneens te laat voor het slapen gaan, kan er een stagnatie van voeding ter hoogte van de maag plaatsvinden. Door deze overvloed creëert men het jojo effect van regelmatig wakker worden gedurende de nacht.  Ook zal er veel energie gaan naar de spijsvertering in plaats van het lichaam om deze te herstellen van de activiteiten van de dag. Het recupererende en verwerkende proces van slaap zal dus verstoord raken. Bij heel veel stress en zorgen kan er ook een exces van energie zijn ter hoogte van de plexus solaris die bij een hara (buik) analyse in een shiatsu sessie aanvoelt als een harde blok.

3.Het herstel van de lever tijdens de nachtrust

De lever is energetisch het meest actief gedurende de nacht volgens de energetische Chinese klok van de organen. Indien de lever energetisch niet in balans is gaat deze ons wakker maken, meestal is dit volgens die energetische klok rond tussen 1u en 3u. Van 11u tot 1u is de galblaas het meest actief, de longen tussen 3u en 5u en de dikke darm van 5u tot 7u. Het ideale moment voor het ontbijt is tussen 7u en 9u aangezien dan de maag energie het meest intens is. De oorzaken van een lever niet in balans kunnen bijvoorbeeld zijn door een constante hyperactiviteit, spanningen nek en schouders, te veel mentaal en of te veel fysieke activiteiten gedurende de dag, steeds veel controle wensen over al de situaties, te organisatorisch. Een exces van stress, alcohol, suiker en of emoties zoals woede, irritatie en frustratie verstoren eveneens de lever. Kiezen om regelmatig een detox periode in te lassen kan de lever naargelang zijn status terug te harmoniseren.

Deze oorzaken leiden allen naar een centraal punt :

Deze 3 mogelijke oorzaken hebben allemaal één punt gemeen en dat is het hart. Het hart wordt beïnvloed door al de emoties. Indien het hart energetisch in overvloed is door onverwerkte of niet geuite emoties bijvoorbeeld, kan met een te veel aan yang energie het hart uit balans geraken. Indien hiermee de nieren (water) uitgeput zijn door overwerken, stress, angst, kan deze zijn rol om het vuur onder controle te houden niet meer vervullen. Doordat het vuur niet meer onder controle is zal insomnia, opwinding en irritatie optreden bij de mens.

Vooraleer er insomnia is zijn er al vele jaren signalen geweest van jouw lichaam waarvan we misschien niet bewust waren of deze onderdrukken. In een veel latere fase kan insomnia zichzelf keren tegen het lichaam door het auto immuun systeem te verstoren. Insomnia is ook de voorbode van depressie.

Een goede energetische balans van al deze organen is dus primordiaal voor een goede nachtrust. Beweeg regelmatig, adem dieper, kauw voldoende en eet bewuster, verwerk je emoties, wens een goede harmonie in je werk en privé momenten, vermijdt schermen een paar uur voor het slapengaan, blijf nooit te lang in extremen.

Het drinken van een glas lauw water elke morgen voor het ontbijt en in de avond voor het slapengaan, is een zeer goed en welbekend hulpmiddel voor de gezondheid. Onderschat ook de kracht niet om deze bewust te drinken en aan te voelen op een nuchtere maag.

Doe preventief en curatief energetische oefeningen, yoga, acupressuur (shiatsu) en acupunctuur aangevuld met kruiden. Alles voor een betere en goede nachtrust.

Daniel Van Nerom – Zenit shiatsu – beoefenaar – leraar