Energie

Op een zoektocht naar harmonie is de maatschappij zich langzaam bewust geworden van de wereld van energie. Energie is een alledaags begrip geworden. Veel mensen gebruiken het woord zonder daarvan bewust te zijn. Opmerkingen zoals “ik heb geen energie”, “zij hebben een goede energie”, “ik ga er mijn energie instoppen” zijn veelgebruikte zinnen. Na duizenden jaren van theorieën over het geloof dat energie en materie twee verschillende dingen zijn, heeft de wetenschap na onderzoek het bewijs dat deze twee in werkelijkheid één zijn. De kwantumfysica heeft bewezen dat de fysische verschijnselen energie zijn. Alles rondom ons heen zoals tafels, muren, stoelen, voeding, kledij is niets anders dan energie in een gematerialiseerde vorm.

De meridianen in ons lichaam zijn onze energiekanalen die elk op hun beurt een orgaan voeden. De meridianen zijn een interface tussen de innerlijke wereld de organen en de buitenwereld. We hebben 12 klassieke meridianen aan elke zijde van ons lichaam. Het grootste probleem voor beginnende Shiatsu studenten komt er wanneer we moeten werken op onzichtbare energiesystemen. Maar al snel komt de gewaarwording wanneer we op een bepaalde meridiaan drukken we het orgaan kunnen voelen trillen en of we voelen het eindpunt van de meridiaan. Dit komt omdat werken met energie buiten onze huidige ervaringswereld is. Daar komt vandaag stilaan verandering in, de mens is gevoelig en staat ook veel bewuster in het leven, we hebben zintuiglijke waarneming en fysieke gewaarwording. Leren voelen is nieuw en een groot onderdeel van de Shiatsu opleidingen. Energieën die door de meridianen stromen kunnen we ook beter aanvoelen wanneer de ki (Chi of Qi) stroom goed vloeit in het lichaam. Bij stagnatie van energie voelen we warmere of koudere zones in het lichaam. Bij mogelijk energie blokkades hebben we hoofdpijnen, migraines, constipatie, ademhaling problemen, enz. Indien we voedsel opnemen met weinig energie zullen we al snel merken dat we niet zo fit zijn. Indien een bepaalde job, persoon of situatie ons energie opzuigt voelen we al sneller stress, spanningen in het lichaam en vermoeidheid. Bij een heel korte en ook onbewuste ademhaling gebruiken we ook maar een deel van onze longcapaciteit. Hierdoor reduceren we eveneens de energie, prana, zuurstof de we kunnen opnemen door een diepere ademhaling.

Een goede voeding, voldoende rust, een aangename werkomgeving en bewustere en diepere ademhaling brengen ons al snel veel meer energie.  

Door het ontvangen van Shiatsu komt er door het drukken van de meridianen via de huid een respons los van het zenuwstelsel. Daardoor ontstaat er beweging in ons lichaam en organen. Een onstpannen lichaam is een lichaam waar de energie goed stroomt.

Wens je meer te weten over Shiatsu klik hier ;

https://zenitshiatsu.org/shiatsu

Daniel Van Nerom
Shiatsu therapist – teacher
www.zenitshiatsu.org


Mijn blog volgen

Krijg nieuwe content direct in je mailbox.