“CAMP is het eerste vertrouwde communityplatform dat complementaire en alternatieve geneeskunde promoot en de connectie van behandelaars met hun patiënten vergemakkelijkt.”

CAMP heeft een paar vragen voor Zenit Shiatsu

Wat betekent shiatsu voor jou ?

Shiatsu is een Japanse kunst, shiatsu is acupressuur. Het is een manuele therapie die gegroeid is uit de traditionele oosterse geneeskunde die bestaat uit acupunctuur, kruiden, Qi Gong, acupressuur en massage. De Japanse ministerie van gezondheid erkent shiatsu als een behandeling om de gezondheid te bevorderen, te bewaren, specifieke klachten te behandelen en interne energetische stoornissen te corrigeren. Het drukken met de duimen op de tsubo’s, de energiepunten op de meridianen, is een onderdeel evenals het lichaam losmaken van spanningen met strekkingen en druk. De meridianen zijn de energetische kanalen die verbonden zijn met onze organen.

We ondersteunen op fysiek, mentaal, emotioneel, energetisch en spiritueel vlak.  

Hoe zou je deze praktijk kunnen benoemen met een paar woorden ?

Relaxatie
Revitalisatie
Regeneratie  
Loslaten
Ontstressen
Gewaarworden van het lichaam
Energie in balans brengen
Preventie

Hoe heb je shiatsu ontdekt ? En welke is jouw persoonlijke ervaring met shiatsu ?

Shiatsu kwam op mijn pad een tiental jaren geleden via mijn tante Magdalena. In die periode van mijn leven had ik een intense job en had ik veel nood aan ontspanning in mijn vrije tijd. Magdalena had een kennis die een shiatsu school en praktijk had dicht bij haar huis. Een eerste sessie met die dame was zo goed en mijn lichaam voelde helemaal anders aan. Na een intake gesprek mocht ik, met losse kledij, liggen op een futon, een Japanse mat. Daarna besloot ik meer sessies te mogen ontvangen dichter bij huis in Brussel en nam ik contact op met een shiatsu meester, Bart Dierick. Een boost van energie en veranderingen in mijn Zijn kon ik waarnemen tijdens de sessies en zelfs de dagen en weken daarna. Na elke sessie voelde ik zoveel verbeteringen en daarom besloot ik ook les te volgen  voor een professionele shiatsu opleiding van bijna 4 jaar.

Die acupressuur sessies hadden en hebben nog steeds een impact op mijn leven. De eerste momenten na een shiatsu sessie kon ik maar moeilijk geloven wat me overkomen was. Ik was niet meer dezelfde man voor en na de sessies. Die shiatsu sessies hebben me doen inzien en vooral doen aanvoelen dat lichaamstherapie diep kan gaan en zeer verlossend is.

Wat heeft jou geïnspireerd om hiermee verder te gaan en er zelf je beroep van te maken ?

Shiatsu behandelingen ontvangen hebben een onmiddellijk effect op het lichaam. Daarna kan je het zo goed mogelijk uitleggen maar het aanvoelen is alles. Zo is het ook met nieuwe mensen die langskomen, overtuigd door mensen die het aangevoeld hebben. Ik was zo positief dat mijn interesse enorm was om dieper te gaan in de materie. Vandaag 10 jaar later leer ik nog steeds bij over acupressuur met shiatsu meesters en een verdieping in de traditionele chinese geneeskunde (TCM).  Ook organiseer ik enkele workshops per seizoen en geef ik inleiding shiatsu, praktijk en theorie cursussen. In mijn vrije tijd geef ik wekelijkse energetische ontspannende sessies in groep.

Hoe heeft shiatsu jouw leven een andere wending gegeven en wat brengt het jezelf bij ?

Op het vlak van mijn gezondheid :

De shiatsu sessies en de opleiding brachten mij zelf met al mijn aandacht en groter bewustzijn naar mijn lichaam en de innerlijke wereld. Onze aandacht is steeds buiten het lichaam omdat we het ook zo geleerd hebben op school en in onze opvoeding thuis.

Vele jaren nam ik medicatie voor huidproblemen zonder enig verschil te merken. De symptomen werden alleen maar onderdrukt. Ook had ik sinds mijn jeugdjaren chronische sinusitis problemen.
Door de shiatsu sessies werd de aandacht verlegd van de symtomen naar de oorzaken, dit is de oosterse visie. De symptomen verdwenen wanneer ik het grote verdriet vanuit het verleden verwerkt had en ook door op de long en dikke darm meridiaan te werken en dit alles met diepere ademhalingstechnieken en aangepaste voeding volgens de 5 elementen. Weg zijn de symptomen ! Ondertussen zuiver ik al jaren de lever die verstoord was geraakt door al de chemische stoffen van de medicatie. Acupressuur samen met acupunctuur waren de sleutels tot succes. Wat een verademing, wat een verlossing ! Ik wens het iedereen toe en het is ook daarom dat ik me volledig inzet om zoveel andere mensen te helpen met emoties en spanningen in hun lichaam.

Jouw lichaam vertelt jouw waarheid. Ernaar luisteren helpt je zoveel voorruit !  

Op het vlak van mijn carrière :

In aanraking komen met shiatsu heeft mijn carrière een grote switch gegeven. Van een ICT job als project coördinator naar een shiatsu beoefenaar en leraar. Eerst een lange tijd in bijberoep en dan gekozen om er volop voor te gaan als hoofdberoep. Vandaag ben ik al bijna 10 jaar actief in de fascinerende shiatsu wereld. De netwerkcomponenten en computers die elkaar verbinden, heb ik vervangen door humaan contact en werken met de energie van mensen. Wat je de mensen laat aanvoelen blijven ze voor altijd onthouden en daar zijn zo dankbaar voor.

Waarom zou je de lezers uitnodigen om deze praktijk te ontdekken ?

Uit eigen ervaring en uit de getuigenissen van heel veel andere mensen, die ik heb mogen begeleiden voor ontspanning en verlossing van spanningen en emoties kan ik ik shiatsu echt aanraden als een complete preventieve behandeling. Shiatsu brengt je dichter bij jezelf. Shiatsu verandert jouw perceptie van jezelf en de relaties rondom jou. Vanuit jouw innerlijke kracht kan je rust en vreugde voelen wanneer de hart energie aangesproken wordt. Het zenuwstelsel kalmeert, het immuunsysteem versterkt en het zelfhelend vermogen wordt gestimuleerd.

Wees welkom in de shiatsu praktijk.

Daniel Van Nerom – Shiatsu beoefenaar, leraar